Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Заснемат полигон „Марково“ с дрон

[post-views]
Заснемат полигон „Марково“ с дрон

От следващата година въвеждат нови учебни планове за 
обучението и на артилеристите


2„Имаме нови идеи за обучението на офицери артилеристи. Те все още не са включени в учебните планове, но едната от тях се състои в заснемането на полигон „Марково“ и прилежащите територии в целия район, което ще се извърши с дрон. Това ще бъде картографско заснемане“. Това каза в навечерието на празника на ракетните войски и артилерията деканът на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ в Шумен при Националния военен университет „Васил Левски“ – Велико Търново, полковник доц. д-р инж.  Дилян Димитров. 

Той сподели, че е била открита също така и нова специалност „Артилерийско инструментално разузнаване“, което по думите му ще подпомогне именно в тази посока за осигуряването на разузнавателна информация, полезна за работата на артилеристите. 
„Опитваме се също така да направим по един проект и Автоматизирана система за управление на огъня на БМ-21. Ще върнем също и обучението, и полевия лагер, който правим за артилеристите на полигон „Марково“, посочи полковник Димитров. 
От 2021 г. се  предвижда въвеждането на нови учебни планове не само за артилерията. Там ще предложат много нови елементи, които в момента се намират все още в процес на съгласуване, подчерта деканът на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ при НВУ „Васил Левски“. Стана ясно също, че активно се мисли и за въвеждането на нова поддържаща гражданска специалност за артилеристите. 
Все още няма окончателни резултати от това, дали и с колко се е повишил интересът към обучението във факултета конкретно след проведената кампания „Бъди войник“, защото приемната кампания за курсанти тепърва започва. Подаването на документи продължава до 13.03.2020 г. във факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ в Шумен и Военното окръжие в града.
В момента тече предварителната кампания. През април предстои да се проведе мандатна комисия, която ще заседава и ще определи по заявен интерес разпределението на кандидатите за курсанти. Това ще е първият прием, който е извънреден. Колко от тях ще изберат факултета в Шумен все още е рано да се каже, защото самите кандидати все още не са заявили окончателно какво са решили. Самото заявяване на интерес става именно пред мандатната комисия. 
За учебната 2020/2021 година НВУ „В. Левски” обяви прием за курсанти за придобиване на образователно-квалификационна степен „бакалавър” в професионалното направление „Военно дело”, по специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво” с 5-годишен срок на обучение. Обявени са общо 235 места по 15 военни специализации.
Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ обучава и в образователна и научна степен „доктор“ по акредитирани докторски програми „Динамика, балистика и управление на полета на летателни апарати“; „Комуникационни мрежи и системи“, „Приложение на принципите и методите на кибернетиката в различни области на науката“, „Радиолокация и радионавигация“, „Организация и управление на въоръжените сили“. 
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани