Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ще готвим летци и техници за Ф-16 Блок 70

[post-views]
Ще готвим летци и техници за Ф-16 Блок 70

15 души преминаха през първия курс по авиационен технически английски език

колев 2– Нека започнем с това какви звена и структури ръководите, г-н полковник?
– Като заместник-началник на ВВВУ по професионалната подготовка и международното сътрудничество ръководя дейността на Организацията за обучение и изпитване на персонал по техническо обслужване – „Факултет Авиационен” (ОИПТО), Одобрена организация за обучение (ООО), Професионален Сержантски Колеж (ПСК) за нуждите на ВВС и всичко свързано с международната дейност на училището. Ще започна с ОИПТО – работи в съответствие с изискванията на European Union Aviation Safety Agency (EASA), извършва обучение и провежда изпити по одобрена от ГД „Гражданска Въздухоплавателна Администрация“ програма. Издадените от ВВВУ „Г. Бенковски“ сертификати са валидни за ЕС и могат да бъдат използвани пред оторизираните органи за гражданска авиация на всяка страна членка. Организацията провежда основно обучение на персонал по техническо обслужване в съответствие с изискванията на Част-66, Регламент (ЕС) № 1321за категории А, В1, В2 и В3.
Накратко, ОИПТО има право да издава валидни сертификати за Одобрен курс за базово обучение базови изпити съгласно Регламент (ЕС) №216/2008 г. на Европейския парламент и Съвет и според Регламент (ЕС) №1321/2014 г., които са в сила и сега. На следващо място Одобрена организация за обучение (ООО). Намерението ни е да започнем работа през пролетта на 2021 г., първоначално с курсове за придобиване на свидетелства за летателна правоспособност „Любител пилот – PPL(А)”, а впоследствие и с курсове за придобиване на свидетелства за летателна правоспособност „Професионален пилот” – СРL(А) и „Транспортен пилот” – ATPL(A), по програми одобрени от ГД ГВА и заплащани от потребителите (обучаемите).    В момента тече процедура по подготовка и съгласуване на документите на организацията с ГД ГВА за издаване на „Удостоверение за експлоатационна годност летателна площадка „Долна Митрополия” – LBPL”. Предстои сключване на договор след проведена обществена поръчка за наем на лек едномоторен витлов самолет – „мокър лизинг“, необходим за работа на организацията.    През следващата календарна година в  ООО се предвижда да бъдат получени и два новопроизведени  леки витлови учебно-тренировъчни самолети  ZLIN Z242L.
Работата на двете организации ще даде възможност на курсантите и студентите да придобиват свидетелство за правоспособност за пилот на самолет или на вертолет и за техническо обслужване на летателните апарати, приложими в гражданското въздухоплаване, в съответствие с изискванията на EASA и ICAO, ще създаде предпоставки за превръщане на ВВВУ в  национален и регионален център за подготовка на авиационни специалисти и ще създаде условия за обучение на чуждестранни студенти и обогатяване на предлаганите курсове, включително и за професионални пилоти CPL(А).
Професионалният сержантски колеж за нуждите на ВВС към ВВВУ за придобиване на четвърта степен на професионална квалификация по Закона за професионалното образование и обучение е разкрит със заповед на министъра на образованието и науката №РД14-19/14.05.2020 г.    
И накрая, но не на последно място – международната дейност. Веднага след встъпването ми в длъжност заедно с преподавателите от департамент „Природни и хуманитарни науки“ започнахме работа по кандидатстване „Еразъм” Харта за висше образование за периода 2021–2027 г. Като ново училище кандидатствахме по пълна процедура, т.е. подробно сме дефинирали как планираме да се възползваме от възможностите на новата Програма като част от институционалната стратегия на училището. Очаква се одобрението да бъде публикувано до края на ноември тази година.
На следващо място мога да подчертая, че ВВВУ вече е част от Асоциацията на Европейските военни академии и участва в European initiative for the exchange of young officers inspired by Erasmus, инициативата за обмяна на млади офицери (тук говорим за курсанти), вдъхновена от Еразъм. Участваме в работната група номер 13 за международен технически семестър, а аз съм член на групата за изпълнение на инициативата. Като част от международното сътрудничество сме горди да подчертаем факта, че на осмия месец от възстановяването на училището имахме първото подписано международно споразумение за сътрудничество с Военния технически университет на Румъния.
 Към проектите, свързани с международното сътрудничество бих искал да насоча вниманието към сътрудничеството с  „Локхийд Мартин”. Училището работи по подпроект на договора за новите бойни самолети, свързан с оборудването на център за подготовка на летателен и технически персонал за Ф-16 Блок 70. Предвижда се да получим симулатор/тренажор за подготовка на технически персонал, необходимите технически описания и учебни макети от оборудването на изтребителя.
– Какви курсове организирате за повишаване на квалификацията на военнослужещите от системата на ВВС, а също така и за преквалификация?
 – Курсовете, провеждани във ВВВУ, се публикуват ежегодно в „Регистър на курсовете във военните академии и висшите военни училища“ и са за „Длъжностна квалификация“, което включва командни и специализирани курсове и „Допълнителна квалификация“, включващи целеви и езикови курсове. Сега се разработва и учебната документация на курс за „Оператори на безпилотни летателни апарати“. Целта е през 2021 г. да се проведе пилотен курс.  
– А провеждате ли курсове за цивилни специалисти, работещи в системата на гражданската авиация, и предвиждате ли инициативи в това отношение?
– Към момента около двайсет човека, работещи или кандидатстващи за работа в гражданската авиация, преминават изпити по различни модули в организацията. Има заявен интерес от две държави за явяване на изпити в ОИПТО. Предстои подготвянето на изпитните материали на английски език и се надяваме от 2021 г. да имаме първите чуждестранни изпитани в оргнизацията. И нещо ново, в периода от 26.10.2020 г. до 05.11.2020 г. се организира и проведе успешно първият след възстановяването на ВВВУ курс за самолет тип Cessna 172 с двигател тип Lycoming за придобиване на категория „В 1.2“ за технически персонал. Курсът се проведе в два модула, съответстващи на описанието на организацията, утвърдено от ГД ГВА и отговарящо на изискванията на European Union Aviation Safety Agency EASA с участието на двама военнослужещи и осем обучаеми от частни авиокомпании.
– Вече е факт първият випуск на професионалния сержантски колеж към ВВВУ. По какви специалности се обучаваха кадетите, къде служат сега в системата на ВВС?
– В първия випуск се обучаваха кадети по две специалности – „Експлоатация и ремонт на авиационна и навигационна техника” и „Експлоатация и ремонт на зенитно въоръжение и радиолокационни станции”.  Кадетите са повишени в звание „младши сержант” и назначени  на  длъжности, които отговарят на тяхната професионална подготовка във формированията, които са ги изпратили за обучение. Някой от кадетите, като младши сержант Венцислав Хаджиев от в.ф. 24900 – Враждебна, след завършването на колежа промениха почти изцяло своята специализация. Хаджиев от охранител премина в техническия състав. Това е един нелек път, но с добра подготовка и достатъчна мотивация,  трудностите могат да бъдат преодолени.
– Разбрах, че във ВВВУ е завършил и първият курс на обучение по авиационен технически английски език?
– Организирането, разработването и провеждането на курс „Авиационен технически английски език” се определя от необходимостта авиационните специалисти от Въоръжените ни сили да владеят техническа терминология, необходима им за усвояване на нова техника и за изпълнение на служебните им задължения, наложени от членството ни в НАТО и от участието ни в международни мисии както в България, така и в чужбина. В курса се обучаваха петнайсет военнослужещи. Всъщност това са тези, които би следвало да преминат и специализирано обучение на новата техника в САЩ. 
Планирани са още два курса през 2021 г. Целта е 65 военнослужещи да преминат до средата на 2022 г. такъв курс. Изучава се основната авиационна техническа терминология според учебната програма на курса, свързана със самолетни системи, конструкция на самолета и двигателя, механика, хидравлика, електроника, наземни средства за навигационно и радиолокационно осигуряване, материали, свойства, специализирани инструменти и др.

Най-ново

Единична публикация

Избрани