Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Честваха 70 години на разузнавателния авиополк в Добрич

[post-views]
Честваха 70 години на разузнавателния авиополк в Добрич

През годините в базата постъпват самолети МиГ-21, МиГ-23, МиГ-25, Су-22, L-39 и други

В Добрич беше чествана 70-годишнината от основаването на 26-и Разузнавателен авиационен полк (РАП). Събитието беше организирано от генерал-майор о.р. Иван Парапунов – председател на инициативен комитет, съвместно с  Командването на българските Военновъздушни сили. Сред присъстващите бяха заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев, кметът на община Добрич Йордан Йорданов, представители на военно-патриотични организации, ветерани и други гости.

Срещата се състоя в Концертна зала – гр. Добрич. Началото бе дадено с националния химн и едноминутно мълчание в памет на майор Валентин Терзиев, който загина при изпълнение на задача в морето по време на учението с международно участие „Шабла 2021”.

Гостите бяха приветствани от генерал-майор о. р. Парапунов. Полковник о.р. проф. Димитър Недялков представи доклад за славната история на разузнавателния полк. Излъчен беше и исторически филм за 26-и РАП.

Генерал-лейтенант Цанко Стойков връчи награден знак „За достойнство и чест” – I вариант от министъра на отбраната на офицера от резерва полковник Яни Янев. От началника на отбраната бяха удостоени с грамота офицерите от резерва подполковник Стоян Гроздев и подполковник Петко Петков.

„Поздравявам всички специалисти, които днес отбелязват 70 години от основаването на полка, който беше нашата гордост. Спомням си като курсант с какво възхищение слушахме и мечтаехме да бъдем съпричастни, защото не всеки можеше да попадне в него – гордост на българската военна авиация, гордост на българската държава”, заяви в словото си генерал- лейтенант Цанко Стойков.

Бригаден генерал Петьо Мирчев връчи награди от командира на ВВС на двама офицера от резерва и един цивилен служител.

Гостите поднесоха цветя на паметната плоча в центъра на Добрич на българския герой – авиатора полковник Димитър Списаревски. Програмата продължи в кв. „Добротица”, където се проведе церемония по откриване на паметна плоча на загиналите летци при изпълнение на служебния си дълг от 26 РАП.

Авиополкът се формира през март 1951 г. на летище Граф Игнатиево на базата на 5-и авиационен бомбардировъчен полк. Същата година полкът се пребазира на летище Крумово, след което е прехвърлен на летище Горна Оряховица. В края на септември 1955 г. 26-и РАП е пребазиран с целия си личен състав на постоянното летище Толбухин (Добрич), но без авиационна техника. През 1994 г. авиополкът преминава към базова структура и като 26-а разузнавателна авиобаза е включен в състава на 10-и САК. През годините постъпва различна авиационна техника, част от която са самолетите МиГ-15, Ил-28, МиГ-17, МиГ-21, МиГ-23, МиГ-25, Су-22, L-39. Съгласно „План 2004” през 2001 г. авиобазата прекрати своето активно съществуване.

Най-ново

Единична публикация

Избрани