Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тържествен водосвет в 110-и полк

[post-views]
Тържествен водосвет в 110-и полк

Пред параклиса на името на Свети великомъченик Прокопий в района на 110-и логистичен полк бе извършен тържествен водосвет от отец Еленко от Пловдивската митрополия. Той отслужи и молебен за здраве на личния състав. Ритуалът бе по повод на 8 юли, когато Църквата почита Свети Прокопий. Командирът на 110-и полк полковник Костадин Добрев посрещна официалните гости на празника: командира на СКСО генерал-майор Явор Матеев, началника на НВУ „Васил Левски” бригаден генерал Иван Маламов, председателя на Пловдивския военен съд полковник Асен Шопов, началника на Военната болница в Пловдив полковник д-р Ангел Гозманов и др. Даден бе курбан за здравето на военнослужещите.

Основният камък на параклиса бе положен в началото на юли 2019 г. Той бе донесен от Атонския манастир лично от тогавашния командир на полка полковник Иван Маламов, сега бригаден генерал и началник на НВУ „Васил Левски”.

Ритуалът по освещаване на кръста бе на 8 юли 2020 г. И същата година по повод 20-годишнината от създаването на 110-и полк – 1 октомври, се състоя освещаването на храма, извършено от Пловдивския митрополит Николай.

Логистиците са избрали параклисът да носи името на Свети Прокопий, тъй  като е покровител на пчелите, които са благословени от Бога. Те могат да прескачат границата на видимия и невидимия свят, усещат злото, но са помощник и дясна ръка на доброто. Създават меда – еликсирът на живота, даващ сила и дълъг живот, средство за омилостивяване и лек за корави сърца.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани