Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Вицеадмирал Митко Петев получи висш църковен орден

[post-views]
Вицеадмирал Митко Петев получи висш църковен орден

Военноморските сили отбелязаха празника на Варна и Несебър

На 15 август военните моряци заедно с жители и гости на Варна и Несебър отбелязаха празника на градовете, съобщиха от Военноморските сили (ВМС). Във Варна празникът Голяма Богородица, който е и храмов празник на Катедралата „Свето Успение Богородично”, започна с тържествена литургия.

Митрополит Йоан връчи най-високия орден на Светата православна църква „Свети Апостол Андрей Първозвани” на военния представител на началника на отбраната във Военния комитет на НАТО и Европейския съюз вицеадмирал Митко Петев. Отличието му се дава за съдействието и съпричастността към дейността на Българската православна църква.

След края на литургията на площада пред храма се проведе тържествена церемония за издигане на националното знаме, флага на Европейския съюз и флага на Варна в изпълнение на Представителния духов оркестър на ВМС. На церемонията присъстваха областният управител на област Варна Марио Смърков, заместник-кметът на града Коста Базитов, вицеадмирал Митко Петев, началникът на ВВМУ „ Н. Й. Вапцаров” флотилен адмирал Боян Медникаров, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, представители на Щаба на ВМС, командири на военни формирования от гарнизона, много граждани и гости на Варна.

В Несебър също се проведе церемония по издигане на националното знаме. Строят беше приет от заместник-командира на Пункт за базиране Бургас капитан I ранг Радостин Найденов. На празника присъстваха кметът на Несебър Николай Димитров, представители на държавната и местната власт, граждани и гости на града.

Най-ново

Единична публикация

Избрани