Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Генерал на 36 години командва корпус от 8 полка

[post-views]
Генерал на 36 години командва корпус от 8 полка

Навършиха се 60 години от създаването на 10-и САК, предшественик на корпус „Тактическа авиация” и командване „Тактическа авиация”

Преди 5 години над 150 бивши и настоящи военнослужещи и цивилни служители се събраха в района в Пловдив, където се намираше командване „Тактическа авиация”, и  отбелязаха 55-години от създаването му. За славните страници от историята на формированието говори последният му командир бригаден генерал от запаса Спас Спасов. Пред паметника на загиналите летци бе положен венец.                                    

През тази година организационният комитет, който трябваше да проведе честването на 60-годишнината на командване „Тактическа авиация”, взе решение събитието да не се състои, предвид пандемичната обстановка.

Каква е накратко историята на командване „Тактическа авиация” и неговите предшественици? На 30 септември 1961 г. с Указ 480 на Президиума на народното събрание и Заповед УК № 00267 на министъра на Народната отбрана се създава 10-и Смесен авиационен корпус (10-и САК). На 10 октомври същата година е прочетена Заповед № 1 на новосформираното авиационно формирование. От тази дата започва организационното му сглобяване, а за първи негов командир е назначен генерал-майор Симеон Симеонов, който по това време е само на 36 години. В управлението на новото формирование са включени основно офицери от 2-ри корпус ПВО – Ямбол, и от предварително разформированата 10-а изтребителна авиационна дивизия – Граф Игнатиево.  Така управлението на 10-и САК заедно с осигуряващите го свързочно и тилово формирование, се изнася в района на Летище Пловдив, определено за тяхна постоянна мирновременна дислокация.

Впечатляващ е съставът на корпуса. В него влизат 15-и изтребителен авиополк на Летище Равнец, 21-ви изтребителен авиополк на Летище Узунджово, 22-ри изтребително-бомбардировъчен авиополк на Летище Безмер, 25-и изтребително-бомбардировъчен авиополк на Летище Чешнегирово, 26-и разузнавателен авиополк на Летище Толбухин (сега Добрич), 16-и транспортен авиополк на Летище Враждебна, 44-и вертолетен авиополк на Летище Пловдив, свързочен батальон и 10-и отделен радиотехнически батальон. Временно в състава е и 19-и изтребителен авиополк на Летище Граф Игнатиево.

Реално бойното сглобяване на 10-и САК се извършва през пролетта на 1962 г. по време на учение, проведено в районите на Казанлък и Ямбол. Оттогава до началото на 1989 г. управлението на корпуса и авиационните полкове участват във всички наши и международни учения. Паметни по своята подготовка, решавани задачи и мащабност са ученията „Тунджа”, „Балкан”, „Марица”, „Родина”, „Хемус”, „Бриз”, Щит”, „Гранит”, както и бойните стрелби на полигоните в България и бившия Съветски съюз.

Организационно от септември 1994 г. 10-и САК след успешно проведен експеримент в 25-и авиополк преминава на базова структура. В състава му влизат авиобазите Граф Игнатиево, Безмер, Добрич, Стара Загора и Крумово, свързочен и отделен радиотехнически батальон в Пловдив, две войскови авиационни ремонтни работилници в Граф Игнатиево и Безмер.

Със Заповед №0087 от 31 август 1996 г. на началника на Генералния щаб на Българската армия 10-и САК се реорганизира в корпус „Тактическа авиация”. Настъпват множество промени и в неговите формирования. По-значимите международни учения с участието на екипажи и авиационна техника от корпуса са „Кооператив Партнър-97” в България, „Олимпия-97” в Гърция, „Кооператив Партнър-98” в Румъния, „Синият Дунав 2000” в Румъния и България, „Кооператив кий 2001” в България.

От 1 юни 2003 г. след щатно-структурни промени корпус „Тактическа авиация” се реорганизира в командване „Тактическа авиация” с три авиобази – 22-ра щурмова авиобаза „Безмер”, 24-та вертолетна авиобаза „Крумово” и 16-а транспортна авиобаза „Враждебна”, както и формирования за осигуряване. По-големите учения, в които командването участва, са „Кооператив кий 2003”, „Съвместни усилия 2004”, „Кооператив кий 2005” и „Мисия 2005”. Командване „Тактическа авиация” бе закрито в началото на юни 2006 г. Остана група от военнослужещи и граждански лица под ръководството на подполковник Илко Арабаджиев, която изпълни задачи по сдаването на документацията и материалната част на формированието.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани