Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украинският парламент назначи нов министър на отбраната и още трима министри

[post-views]

Украинският парламент назначи днес нов министър на отбраната, който обеща да укрепи армията и да развие сътрудничеството с НАТО, докато източната част на страната е обхваната от война с проруски сепаратисти, предаде Франс прес.

Олексий Резников ще има за цел да укрепи отбранителния капацитет на нашата армия, заяви пред депутатите президентът Володимир Зеленски, малко преди гласуването за утвърждаване на назначението му, одобрено от 273 парламентаристи, при изискуем минимум от 226.

Известен бивш адвокат, 55-годишният Резников беше от април 2020 г. вицепремиер с ресор „реинтеграция“ на териториите под сепаратистки контрол.

Той наследява на поста 66-годишния Андрий Таран, който беше начело на ведомството от април 2020 г. и беше критикуван за недостатъчни реформи в армията. Неговата оставка, която официално е по здравословни причини, беше приета вчера от депутатите.

Силната армия е един от най-мощните дипломатически аргументи в мирния процес, заяви пред депутатите Резников, който от две години участва в мирните преговори с Москва и сепаратистите с посредничеството на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Украинските въоръжени сили трябва да укрепят съвместимостта си с държавите от НАТО, каза още Резников, като подчерта необходимостта от запълване на „пропуските“ в развитието на противовъздушната и противоракетната отбрана, авиацията и флота.

Цената на една ескалация трябва да бъде неприемлива за врага, заяви също новият министър, визирайки конфликта в източната част на страната и обеща също да подобри материалното състояние на военните. Трябва да направим армията най-добрия работодател, каза Резников.

Върховната рада назначи също Юлия Свириденко за първи вицепремиер и министър на икономиката на Украйна, предаде ТАСС. Досега 36-годишната Свириденко е била зам.-ръководител на президентската администрация, а преди това – първи зам.-министър на икономиката, търговията и селското стопанство. През 2018 г. е била губернатор на Черниговска област.

Ирина Верешчук беше назначена от Върховната рада за вицепремиер и министър по въпросите на реинтеграцията на временно окупираните територии. Тя наследи на поста Олексий Резников.

Министър по въпросите на стратегическите индустрии стана Павло Рябикин.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани