Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За трети ден Украйна и Русия не постигат съгласие за хуманитарни коридори

[post-views]
Следващият кръг от преговори между Русия и Украйна ще се състои в Истанбул от 28 до 30 март

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обвини Запада, че проточва военната операция, като снабдява Киев с оръжие.

„Ние постепенно изпълняваме нашия план за освобождаване на Донецката и Луганската народни републики“, каза Шойгу. Руските войски продължават да блокират частично град Харков в североизточна Украйна.

Целта на руските военни е да пробият отбраната на украинската армия в района на Луганск и Донецк, както и да установят пълен контрол над обсадения пристанищен град Мариупол.

„Ще довършим бандеровците в Мариупол и днес или най-късно утре ще превземем напълно завода Азовстал“, написа в в своя канал в Telegram чеченският лидер Рамзан Кадиров, цитиран от ТАСС. Смята се, че в Азовстал се намират не само украински военни, но и цивилни жители.

По-рано Русия призова украинските сили и чуждестранните бойци, укриващи се там да сложат оръжие до обяд при гаранция за живота им. „Обсадата на Мариупол допълнително усложни преговорите и е трудно да се каже кога разговорите могат да бъдат възобновени“, коментира украинският преговарящ Михаил Подоляк.

Междувременно губернаторът на региона Луганск Серхий Хайдай съобщи, че руските сили са поели контрола над град Кремина в северната част на областта, където живеят около 18 хиляди души. Губернаторът призна, че украинските сили са изправени пред „трудно изпитание“ при започналата руска офанзива в Донбас.  Властите се опитват да организират евакуацията на цивилни. Според Хайдай в Луганска област се намират около 70 000 души, които трябва да бъдат изведени от района на нови бойни действия.

За трети пореден ден Украйна и Русия не успяха да постигнат споразумение за установяването на хуманитарни коридори за евакуация на цивилните граждани, блокирани в украински градове, съобщи украинският вицепремиер Ирина Верещук.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани