Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Съливан: САЩ няма да оказват натиск над Украйна за териториални отстъпки на Русия

[post-views]
Съливан: САЩ няма да оказват натиск над Украйна за териториални отстъпки на Русия

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан каза, че САЩ няма да оказват натиск върху Украйна да направи териториални отстъпки на Русия, за да се сложи край на продължаващата инвазия. В Центъра за нова американска сигурност във Вашингтон той заяви, че подобен натиск би бил в противоречие с международното право.

Политиката на САЩ  цели  да укрепи Украйна чрез доставка на оръжия и разузнавателна информация, за да може тя да води преговорите с Русия за прекратяване на войната от  най-силната  позиция. САЩ ще консултират и ще подкрепят позицията им отнасяща се до преговорите с руснаците.

Коментарът на съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан всъщност в голяма степен е повторение на казаното неотдавна от президента Джо Байдън, че няма да бъде оказван натиск върху правителството на Украйна да направи териториални отстъпки на Русия.

Но бившият държавен секретар Хенри Кисинджър, а и  някои други вече допускат части от украинските територии да бъдат отстъпени.

Все още обаче повече се говори за оръжия, отколкото за преговори.

Байдън обяви в сряда нов пакет от помощ  на стойност 1 милиард долара за Украйна, включващ артилерия, оръжия за брегова отбрана и боеприпаси.

Съливан каза в четвъртък, че САЩ са дали вече „първоначални“ четири  високомобилни артилерийски ракетни системи  на Украйна, но при вземането на решение е много важно те „колко ефективно могат да бъдат усвоени на бойното поле“.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани