Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Нови убийци на дронове

Британската компания MSI-Defense Systems е световен лидер в доставката на оръжейни системи от малък и среден калибър за военноморските сили повече от 100 години. Дистанционните оръжейни станции за флота, познати като Sea hawk („Морски ястреб”), са известни в над 40 държави по света и са подходящи за всички класове кораби.
На базата на опита от военноморските оръжейни станции MSI разработи напълно стабилизирани за сухопътни платформи станции Terra hawk („Земен ястреб”). Като продължение на това MSI създава мобилни противовъздушни системи за пехотата, защото разпространението на дроновете на бойното поле продължава.

Компанията за отбранителни системи MSI комбинира мобилна наземна платформа с дистанционна военноморска оръжейна станция, за да създаде ефективно кинетично оръжие срещу дронове. Заплахата от използването на безпилотни летателни системи в днешните и бъдещите конфликти се увеличава непрекъснато, защото дроновете дават редица предимства на бойното поле. Освен това ги използват не само държавни, но и частни участници в конфликтите. По тази причина военните индустрии насочват вниманието си към процъфтяващия пазар на системи за борба с дронове.

Дроновете – малки или големи, цивилни или военни – предоставят на операторите разнообразни симетрични и асиметрични възможности за използване по време на конфликт. Работейки поединично или на рояк, дроновете могат да завладеят противовъздушната отбрана и да направят прихващането им от ракетни системи с ракети от висок клас, крайно скъпо.
Интересът към бойните дронове като рентабилна платформа за военни операции, включващи наблюдение, разузнаване, рекогносцировка и атака, доведе до скок в световния пазар. Според анализаторите военният пазар на дронове до 2032 г. ще достигне $13,44 млрд. По тази причина компанията MSI-DS реши да комбинира един обикновен военен камион с ниско ремарке и върху него да монтира военноморската дистанционна оръжейна станция LW30M, като добави върху ремаркето радарна станция за откриване на дронове. Така, събирайки на едно място обикновени и познати неща като камион, оръжейна станция и радар, компанията създава напълно нова и ефективна система за прехващане и кинетично унищожаване на дронове.

X-MADIS, монтирана на „Поларис“

Станцията стреля с автоматично 30-мм оръдие, като за него могат да се използват различни видове боеприпаси в зависимост от целта. Освен това три такива системи могат да се свържат в мрежа и да се създаде капацитет за защита на големи обширни зони и пространства. В същото време системите са и мобилни, което е допълнително качество. Обхватът им е 1,5 км. Системата може да се интегрира и с широкообхватни мрежи за наблюдение като радарни, оптични и електронни разузнавателни системи. По този начин тя осигурява 360-градусова защита на зоната за отговорност.

„Бързо, тихо, смъртоносно” е мантрата на американските морски пехотинци. Тази мантра отговаря и на способностите на новата електронна мобилна система за борба с дронове X-MADIS („Експедиционна мобилна интегрирана система за противовъздушна отбрана”) за морската пехота на САЩ. Монтирана е върху суперлекия автомобил Polaris MRZR 4х4. Предназначен е за експедиционни сили. Използва се от Командването за специални операции на САЩ, морската пехота на САЩ и други страни. Polaris е офроуд автомобил, който не се плаши от никакви терени и се движи със забележителната скорост от 96 км/ч. Вози четирима души, има двигател с мощност 88 к. с. и обхват 250 км.

Наричат системата X-MADIS „убиец на дронове“. Тази система може да се окаже най-ефективният отговор на вражески нападения с дронове в бъдеще според експертите. Атаката на системата е невидима и безшумна, както е според мантрата на морската пехота, и абсолютно смъртоносна. Освен това тя е мобилна, офроуд е, и е достатъчно мощна. Може да заглушава и да унищожава дронове на няколко километра, може да спре и цял рояк.

Докато се движи със скорост 90 км/ч, X-MADIS може да открие, да идентифицира и да неутрализира дронове с мощна електронна атака. Управлява се от един войник. Има такава радарна и електрооптична/инфрачервена технология, че може да ловува вражески дронове, като ги проследява и унищожава.
X-MADIS може да се монтира и на пикап Chevy Colorado. Системата охранява и граници, критична инфраструктура или пристанища, ако се монтира на лодка.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани