Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Авиационният мениджмънт стана хит за курсанти и студенти

[post-views]
Авиационният мениджмънт стана хит за курсанти и студенти

Красимир МИТОВ

Нова и уникална за образователната система у нас катедра функционира във ВВВУ „Г. Бенковски”

Катедра „Навигационна подготовка и авиационен мениджмънт” функционира отскоро във ВВВУ „Г. Бенковски” и вече се превърна в хит за курсанти и студенти. Обучителното звено реално

започна работа от есента на 2021 г.

с разработени нови учебни планове за степените „бакалавър” и „магистър”.

Катедрата не само е нова, но е и уникална в системата на висшето образование в България в областта „Транспорт, корабоплаване и авиация” – споделя началникът на катедрата о.з. полк. доц. д-р Иван Вълков. По думите му с тази уникална специалност се запълва една област от дефицит на националното образование както във военните компетенции и лидерство за надеждна защита на националното въздушно пространство, така и във формирането на управленски кадри за различни нива в съответните отрасли на гражданската авиация.

Катедрата е в рамките на факултет „Авиационен” и реализира амбицията за разработване на нови учебни планове в отговор на единни съюзни и европейски изисквания, допълва и

развива академичния си състав

и демонстрира възможността за хабилитация на свои преподаватели, както и за привличане и подбор на асистенти – изключително млади учени с потенциал за академично усъвършенстване и израстване.

„От юни тази година катедрата асоциира и колегите от Управление въздушно движение (УВД) – щурманите, и се преименува в катедра „Навигационна подготовка и авиационен мениджмънт”. Сега имаме всъщност две предметно-методически области: едната е авиационен мениджмънт, а другата – УВД. Курсантите, които изучават специализация „летец-пилот”, „логистика на ВВС” и курсантите УВД, от това лято получават и гражданска специалност „Авиационен мениджмънт”. Това е смисълът на обединяването на тези предметно-методически области, тоест специализациите „летец-щурман” се обучава при нас, докато „летец-пилот” се обучава от катедра „Авиационна техника и технологии” (АТТ). Отделно обучаваме студенти „бакалавър” редовно и задочно обучение във втори курс, студенти първи курс и „магистри” задочно обучение в рамките на два семестъра – магистри „Авиационен мениджмънт” – цивилни студенти. Един випуск от тях вече завършиха – 10 човека, а сега започнаха обучение 27 студенти”, разказва доц. Вълков.

Катедрата се развива постъпателно

rbt

по отношение на академичния състав. От пролетта тази година са приети двама асистенти – асистент д-р Нехриджан Мехмед и асистент д-р Николай Найденов. По-късно към тях се е присъединил и полк. проф. Николай Ничев, с богат опит от НВУ „В. Левски” – В. Търново. „Сега сме обявили конкурс за главен асистент – военнослужещ и предполагам, че майор асистент д-р Велислава Пенева ще се яви на него, за да продължи своето развитие. Имаме обявени и две места за конкурс за доценти в катедрата. Казвам всичко това, защото катедрата има потенциал да се развива в научно отношение и е осигурила това развитие съвместно с факултет „Авиационен” и ръководството на училището. Това е един много важен момент за нас и ни е необходима тяхната помощ. Стремим се да съчетаем опита с младостта”, изтъква доц. Вълков.

Той допълва, че се старае да е полезен с опита си на своите колеги. „На мен добре ми е познато през десетилетията служба във военната мобилизационна култура, военната бюрокрация, казвам го в положителен смисъл – какъв е пътят на придвижване на документите, колко време отнема някой процес за решаване на даден проблем. Това ми помага както в административната, така и в преподавателската дейност. Разбира се, работата ми във ВА „Г. С. Раковски” беше свързана с офицери, придобили вече опит в армията, зрели хора, които

имат мотивация да се развиват

Докато тук, в училището, курсантите са млади хора, чиято ценностна система все още се формира, а ние им влияем със своя личен пример”, заявява началникът на катедрата. Той е завършил ВНВСУ „Ген. Благой Иванов” – София, в което служи 14 години на командирски длъжности. От 1995 г. е преподавател в катедра „Инженерни войски” на ВА „Г. С. Раковски”, а от 2015 до 2019 г. е заместник-декан на факултет „Национална сигурност и отбрана”. От 2021 г. е началник на катедра във възстановеното ВВВУ „Г. Бенковски” в Долна Митрополия.

За кратко се потапяме в обстановката на занятие, в което преподаватели и обучавани споделят свои мисли. В кабинета „Въздушна навигация и обслужване на въздушното движение” се подготвят основно курсанти и студенти, които са обвързани с ръководството на въздушното движение и с летателната дейност, а именно специализациите „Летец-пилот” и „Летец-щурман” за курсанти и студенти по специализация „Автоматизирани електронни системи за управление на въздушното движение”, казва майор д-р Пенева. И допълва: „Този кабинет е основата, на която

можем да изградим кадри за ВВС

и за гражданската авиация от гледна точка на подготовката в навигацията и обслужването на движението. Засега той е единствен, но се надяваме в Изнесения комплекс за авиационно обучение (ИКАО) учебно-материалната база да осигури достатъчно условия за обучение на студентите”.

dav

Емилиян Българанов, студент-випускник по специалността „Авиационни електронни системи за управление на въздушното движение”, споделя: „Избрах тази специалност защото е нова и искрено вярвам, че за мен това е правилният път на развитие. Тук научих много и очакванията ми да получа знания и умения в областта на авиацията се изпълниха, за което благодаря на моите преподаватели”.

Курсант старши сержант Мариян Цветанов – специализация „летец-пилот”, казваа: „Знанията и уменията, които получаваме тук, ме правят да бъда уверен, това според мен е животоспасяващо, когато летиш, защото в една аварийна ситуация, ако не си уверен в себе си, ако нямаш висока самооценка, това може да доведе до фатален резултат. Затова е изключително важно да вярваш във възможностите си. Макар и грубо да звучи, но летец-пилотът трябва да има високо самочувствие.

В самолета той е сам, разчита на себе си

и трябва бързо да взима решение, а това качество, тази увереност ние придобиваме тук в училището и се надявам да я развием в бойните части”.

Майор асистент д-р Ангел Ангелов е на мнение, че с възстановяването на ВВВУ „Г. Бенковски” отново ще могат да се подготвят достатъчно кадри „летец-щурман” за нуждите на авиацията и ръководители на въздушното движение, а тяхната подготовка отнема дълго време и е сложен процес. „Пандемичната обстановка наруши ритъма на обучение, което даде отрицателен ефект. Дистанционното обучение не може да замени живия контакт с обучаваните, но с нашия труд успяхме да изпълним заложеното в учебните програми, казва той.

Асистент д-р Нехриджан Мехмед е от няколко месеца в катедрата. „Направих своя избор да преподавам в училището, казва тя, защото тук условията са по-специфични като потребности на обучаваните и различията по специализации. Новите условия при работа с по-големите възрастови групи от тези в средното образование ме мотивираха да продължа своето развитие.

Изпитвам любов към преподавателската дейност

и смятам, че тук ще осъществя напълно своята реализация. Опитвам се да се адаптирам към новата среда, защото различното, новото и динамичното ми позволява да развия повече своя опит”, споделя д-р Мехмед.

Най-ново

Единична публикация

Избрани