Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ракета на SpaceX изпраща първата глобална мисия за изследване на водата в орбита

[post-views]
Космическият кораб „Дракон 2“ на компания „Спейс Екс“ пристигна с над 2 тона товари на Международната космическа станция

Ракета на SpaceX изстреля рано в петък американско-френски сателит, предназначен да извърши безпрецедентно глобално проучване на повърхностните води на Земята, мисия, която се очаква да хвърли нова светлина върху механиката и последиците от изменението на климата, предава Ройтерс.

Горната степен на ракетата Falcon 9, носеща сателита, достигна орбита за девет минути. Полезният товар на мисията, сателитът за изследване на повърхностна вода и топография на океана или SWOT, беше пуснат в собствената си начална орбита на около 850 км над Земята по-малко от час след изстрелването.

Централната част на сателита представлява усъвършенствана микровълнова радарна технология за събиране на измервания с висока разделителна способност на океани, езера, язовири и реки от над 90% от земното кълбо.

Данните, събрани от радарни проучвания най-малко два пъти на всеки 21 дни, ще бъдат използвани за подобряване на моделите на океанската циркулация, за укрепване на прогнозите за времето и климата и за подпомагане на управлението на запасите от прясна вода в региони, засегнати от суша, казват изследователите.

Една от основните насоки на мисията е да се изследва как океаните абсорбират атмосферната топлина и въглероден диоксид в процес, който естествено регулира глобалните температури и е помогнал за минимизиране на климатичните промени.

Океаните са абсорбирали повече от 90% от излишната топлина, уловена в земната атмосфера от причинените от човека емисии на парникови газове, изчисляват учените.

Сканирайки моретата от орбита, SWOT ще може да измерва фините разлики в надморската височина около по-малките течения и водовъртежи, където се смята, че се получава значително намаляване на топлината и въглерода в океаните.

Разбирането на този механизъм ще помогне да се отговори на основен въпрос – коя е критичната точка, в която океаните започват да освобождават, вместо да абсорбират големи количества топлина обратно в атмосферата, като по този начин засилват глобалното затопляне, вместо да го ограничават.

Способността на SWOT да разпознава далеч по-малки повърхностни характеристики в много по-широки области от предишните сателити също ще помогне да се проучат въздействията на покачващите се нива на океана върху крайбрежните райони.

Сладководните тела са друг ключов фокус на SWOT, оборудвани за наблюдение по цялата дължина на почти всички реки, по-широки от 100 метра, както и повече от един милион езера и язовири, по-големи от няколко блока в Ню Йорк.

Многократното инвентаризиране на водните ресурси на Земята през тригодишната мисия на SWOT ще позволи на изследователите да проследят по-добре колебанията в реките и езерата на планетата по време на сезонни промени и големи метеорологични явления.

Предишни проучвания на водни обекти разчитаха на данни, взети в определени точки или от сателити, които можеха да проследяват измерванията само по едноизмерна линия. Очаква се сателитът да започне да произвежда изследователски данни до месеци.

Източник: news.bg  

Най-ново

Единична публикация

Избрани