Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

МВнР за отношенията с РСМ: Изказвания, които обиждат, са абсолютно неприемливи и контрапродуктивни

[post-views]
МВнР: България е силно обезпокоена от неприемливата иранска атака срещу Израел

Министерството на външните работи потвърждава своята категорична позиция, че политиците и обществениците от България и от Северна Македония имат отговорна роля за изграждане на доверието и развитие на добросъседските отношения между двете страни, както и за намаляване на напрежението в общественото пространство.

В тази връзка, Министерството на външните работи подчертава, че публични изказвания, които обиждат или провокират другата страна, са абсолютно неприемливи и контрапродуктивни. Те не представляват официалната позиция на българската държава и не могат да бъдат интерпретирани като такава.

Имайки предвид общата история, която свързва двете държави, честванията на общи исторически събития и личности, като например годишнината от смъртта на Мара Бунева, трябва да водят до укрепване на доверието и добросъседството.

Същевременно не по-малко опасни за двустранните отношения са призивите на маргинални партии в Северна Македония срещу български политици и общественици, които са ангажирани със защита на правата на българите в Северна Македония и проекти за сближаване на хората между двете страни. Подобен подход има очевидната цел да създаде допълнително напрежение в двустранните отношения в интерес на среди, които не са заинтересовани от европейската интеграция на Република Северна Македония. Добросъседските отношения с нашите приятели в Скопие ще бъдат изградени чрез диалог, а не чрез забрани, се казва в позицията на МВнР.

Източник: БГНЕС

Най-ново

Единична публикация

Избрани