Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германският контингент в Мали започна да се изтегля от страната

[post-views]
Хунтата в Мали денонсира споразумения с Франция в областта на сигурността

Германският военен контингент в Мали започна да се изтегля от страната, съобщи Ройтерс, като се позова на неговия командир.

Агенцията отбелязва, че Берлин си е поставил за цел да приключи до май следващата година мисията си в западноафриканската държава, която бе възпрепятствана от неразбирателства с управляващата военна хунта и от пристигането на руски наемнически сили.

Германия около 1000 военнослужещи в Мали, повечето от които в близост до северния град Гао, където основната им задача е да събират разузнавателна информация за мироопазващата мисия на ООН.

От страната вече са били откарани първите от общо около 1300 контейнера с оборудване на контингента, съобщи командващият германските сили в Мали полковник Хайко Бонзак в публикувано днес интервю за в. „Тагешпигел“ (Tagesspiegel).

Днес правителството в Берлин проправи пътя за последното едногодишно удължаване на започналата преди едно десетилетие мисия – до май 2024 г. Решението трябва да бъде одобрено от Бундестага – долната камара на парламента, отбелязва ДПА.

Мироопазващата мисия на ООН в Мали бе създадена през 2013 г. в подкрепа на чуждестранните и местните войски, които се борят с ислямски бойци. През последните месеци обаче неведнъж стигна до сериозно неразбирателство между управляващата в Мали военна хунта и силите на световната организация, която разполага с около 12 000 военнослужещи на терен, посочва Ройтерс.

Чад, Бангладеш и Египет са сред държавите, предоставили най-голям брой войници за мисията.

Отношенията на Европейския съюз с Мали се влошиха след военния преврат през 2020 г. Освен това поелата властта хунта покани бойци от свързаната с Кремъл руска частна военна компания „Вагнер“, за да подпомогнат борбата й срещу ислямистите. Това накара Франция да изтегли миналата година своя контингент след близо едно десетилетие в африканската страна, отбелязва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани