Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лидерът на наемниците от „Вагнер” с ултиматум към руското министерство на отбраната

[post-views]
Руската частна военна компания „Вагнер“ е спряла набирането на затворници, каза основателят ѝ Пригожин

И сега към конфликта в Украйна, в частност битката за град Бахмут. През деня собственикът на частна армия „Вагнер“ Евгений Пригожин заплаши да изтегли наемниците си от фронта, заради системния недостиг на муниции. Във видео обръщение приближеният до президента Владимир Путин олигарх отправи и остри критики към военните лидери на страната.

През последната половин година наемниците от „Вагнер“ са основните ударни групи на руската армия в боевете за контрола на град Бахмут, в Донецка област.

С цената на огромни жертви, частната армия на Евгений Пригожин успя да постигне частични успехи, но не и да пробие украинската отбранителна линия.

Хроничната липса на боеприпаси и муниции за бойците на „Вагнер“ е и причината за големия брой жертви, каза още Пригожин. Според него това е умишлен саботаж от страната на руското военно ръководство в лицето на министъра на отбраната Сергей Шойгу и началникът на руския генерален щаб генерал Валери Герасимов.

Щяхме да превземем Бахмут преди 9 май. След като стана ясно това, тези военни бюрократи спряха доставките, каза още Пригожин във видео съобщението, заснето на фона на поле осяно с останките на убити наемници.

Ако до 10 май не получим муниции аз ще изтегля момчетата си от Бахмут, предупреди той.

Според американското командване за последните пет месеца руската армия е загубила над 100 хиляди войници, от които 20 загинали на фронта.

По-голямата част жертвите са дадени именно за боевете за град Бахмут, като половината от тях са наемниците от „Вагнер“.

С наближаването на руския национален празник 9-май Деня на победата, експерти се опасяват за ескалация на конфликта, на фона на руските обвинения, че Украйна и САЩ стоят зад атаката с дронове срещу Кремъл.

Твърдения, които Вашингтон и Киев отхвърлиха категорично.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани