Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: Динамиката на съвременната среда за сигурност изисква сериозни инвестиции в изграждането на отбранителен капацитет

[post-views]
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: Динамиката на съвременната среда за сигурност изисква сериозни инвестиции в изграждането на отбранителен капацитет

„Динамиката на съвременната среда за сигурност изисква от всички, които защитават демократичните ценности, сериозни инвестиции в изграждането на отбранителен капацитет, колективни способности за възпиране и отбрана и подготовка на мотивирани и високо отговорни лидери, командири и личен състав“. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов днес, 10 май, при участието си в заседанието на Военния комитет на НАТО в Брюксел, Белгия.

В своето изказване адмирал Ефтимов подчерта предизвикателствата, пред които са изправени страните от Източния фланг на Алианса при изграждането на инфраструктура и предоставянето на поддръжка за многонационалните формирования, предвидени за развръщане в региона. Той отбеляза извършената мащабна работа в кратки срокове от военните органи на Алианса за изготвянето на регионалните планове. Началникът на отбраната подчерта, че само чрез координиране и детайлно планиране, отчитащо националните възможности и ограничения, може да се постигнат заложените цели по възпиране и отбрана в евроатлантическата зона. Адмирал Ефтимов бе категоричен, че новият модел на силите на НАТО поставя още по-високи изисквания към устойчивостта на системите за командване и управление, осигуряване и поддръжка, както и към въоръжените сили на държавите-членки и степента им на готовност, ниво на подготовка и оперативна съвместимост.

В заседанието в Главната квартира на Алианса бяха разгледани войната в Украйна и нейното отражение върху обстановката в евроатлантическата зона. Представени бяха визиите на двамата стратегически командващи – по операциите и по трансформацията, за планирането на операции за защита на суверенитета и териториалната цялост на държавите-членки, повишените и актуализирани изисквания към структурата на силите на Алианса и изграждането на модерна и устойчива система за командване и управление.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг направи анализ на ситуацията в евроатлантическата зона и подчерта значимостта на военната експертиза в приоритетните области, за които предстои вземането на важни политически решения за бъдещето на Алианса. Те са основополагащи за приемането на обща декларация по време на предстоящата през юли среща на върха във Вилнюс, Литва.

Председателят на Военния комитет на Алианса адмирал Роб Бауер проведе дискусия с началниците на отбраната за съвременните предизвикателства пред колективната отбрана, произтичащи от двете основни заплахи за сигурността – агресивните действия на Русия и повишената активност и хибридни похвати от терористични групи и организации. Участниците във форума се обединиха около мнението, че утвърждаването на демократичните стандарти и изграждането на модерен свят, функциониращ на базата на международно признати норми и правила, може да се постигне само чрез ефективно комбиниране на инструментите на военната мощ с всички останали национални и съюзни механизми за въздействие.

Утре, 11 май, отново в Брюксел началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще вземе участие в заседанието на Военния комитет на Европейския съюз.

Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани