Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Откритият дрон в Тюленово постави много въпроси

[post-views]
Откритият дрон в Тюленово постави много въпроси

Едно, обаче е ясно, екипът на ВМС, който го взриви, заслужава поздравления.

Коментарите бяха най-различни, включително и на извънредното заседание на Комисията по отбрана. Каква е ситуацията?

Модулно формирование за обезвреждане на боеприпаси от Военноморска база Варна е задействано рано сутринта на 18 септември  по сигнал за намерена част от дрон с прикрепен към нея предмет, наподобяващ боеприпас. Предметът е бил около открит около 22 ч. през нощта в района на пристан за лодки в Тюленово.

Специализираният екип в състав от петима военнослужещи е излязъл в 6.10 ч. сутринта на 18 септември. На място извършил разузнаване на предмета, при което е установено, че към останките на дрона е прикрепен 82-мм минохвъргачен осколъчно-фугасен боеприпас. Преценено е, че поради силно увреденото му състояние, преместването и превозването на боеприпаса до полигон или друго, подходящо за обезвреждане място е невъзможно. Взето е решение минохвъргачният осколъчно-фугасен боеприпас да бъде унищожен на място, с контролиран взрив в обезопасен район с радиус 150 м. Хората, обитаващи намиращите се в близост сгради, са предупредени за стриктно спазване на указаните им мерки за безопасност. В 11 ч. боеприпасът е обзвреден.

„Изцяло контролирано протече взривяването. Няма нанесени никакви щети – нито по близките сгради на хотели и жилища, нито по плавателни съдове, които имаше в съседство на дрона с боеприпаса. Щети не са нанесени дори по скалите, където е забелязан и сниман дронът от собственик на един от хотелите на брега на морето в селото, каза областният управител на Добрич Йорданка Костадинова, която бе на мястото. Тя изказа благодарност за професионализма на служителите на Министерство на вътрешните работи за предприетите действия и на военнослужещите от ВМС, отзовали се на сигнала и успешно ликвидирали боеприпаса.

В края на деня бе свикано извънредно заседание на Комисията по отбрана. Депутатите изслушаха министъра на отбраната Тодор Тагарев. Работната хипотеза до момента бе, че по някаква причина дронът е паднал във водата и морското течение го изхвърлило на брега. По предварителна оценка е бил във водата не повече от две седмици. Според министъра Българската армия е реагирала съгласно протоколите. В извънработно време екипите в такава ситуация трябва да бъдат задействани в рамките на 4 часа. В конкретния случай е станала точно така. Спазени са всички мерки за безопасност. Можем да поздравим колегите от ВМС, бе категоричен министърът на отбраната. Около това се обединиха и народните представители, които независимо от партийната си принадлежност бяха на същото мнение.

На този етап не е ясно откъде е дронът. Имаше въпроси дали не би могло мината да се отдели от летателния апарат, който по-късно да се изследва. Според министъра би било добре, но рискът е много голям от евентуално самовзривяване и нанасяне на поражения. Поради това разполагаме само със снимки и остатъци от дрона. По тях ще се прави анализ, но едва ли ще стане ясно с голяма достоверност откъде е дошъл, прогнозира министърът.

Често ли се случват подобни ситуации, в които армията участва, попитаха депутати. Министърът уточни, че през първите седем месеца на тази година 34 пъти са извеждани екипи за унищожаване на невзривени боеприпаси, като са неутрализирани 127 с участието на 161 военнослужещи и 68 единици техника. Това са данни за цялата страна, а не само за Черноморието, бе уточнено по време на изслушването.

Повишаването на степента на готовност на армията ще окаже много негативно влияние върху личния състав, отговори на друг въпрос министърът. Натоварването ще бъде много голямо, но би могло да се анализира установената система за реакция и да се вземат определени мерки. Имаше препоръки за повишаване подготовката на областните управители, кметовете и служителите в държавната и местната администрация за по-адекватни действия в такива ситуации. Министър Тагарев посочи, че Военна академия „Г. С. Раковски“ има капацитет да провежда подобни обучения. Това бе препоръчано и от секретаря на президента по сигурност и отбрана Димитър Стоянов, бивш министър на отбраната.

Екипировката на сапьорните екипи, бе обсъждана доста от депутатите, на основата на разпространен клип в социалните мрежи от момента на взривяването. Стана ясно, че има общо разбиране да се осигурят дори и средства за нейното подобряване. Други препоръки имаше във връзка с наблюдението на крайбрежието, оперативното взаимодействие с нашите съюзници, комуникацията с обществото и населението на място.

Министърът потвърди притесненията, че рискове има. След мащабната агресия на Русия срещу Украйна, войната е на нашите морски и не е толкова далеч от сухопътните граници, посочи той. Подобни инциденти има и в други страни членки на НАТО. Българската армия поддържа капацитет и екипи, които реагират, според ясни и установени протоколи, при откриване на невзривени боеприпаси. Случаят от 18 септември е точно такъв. Опитите за всяване на паника сред населението по този повод са недопустими, коментира министърът на отбраната Тодор Тагарев по повод на обезвреждането на 82-мм минохвъргачен осколъчнофугасен боеприпаса, прикрепен към части от дрон, открит в морски води край с. Тюленово.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани