Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Удължават рестрикциите заради епидемията до 30 юни

[post-views]
334 са новите случаи на зараза с Ковид-19 за последното денонощие у нас

Димитър Илиев
koronavirusИзвънредната епидемична обстановка се удължава с 15 дни до 30 юни. „Считаме, че те трябва да продължат и през следващите 15 дена. Няма нови мерки, които да се прилагат. Заповедите ми остават да действат. Те са в 3 основни направления. Продължава да действа временното ограничаване на влизането на граждани на трети страни на територията на страната с изключение на няколко балкански страни – Черна гора, Босна и Херцеговина и Сърбия. За останалите страни очакваме общо европейско решение“, обяви здравният министър Кирил Ананиев. Според него от доклада на доц. Ангел Кунчев ясно се вижда, че разпространението на коронавируса продължава да бъде сериозна опасност за здравето на хората. 
Второто направление е свързано с противоепидемичните мерки. Те включват социална дистанция, хигиена на ръцете, дезинфекция и носене на маски. Решихме, че на закрити обществени места можем да препоръчаме носенето на маски, като се спазва съответна дистанция. Единствено задължително остава носенето на маски в публичния транспорт“, обясни Ананиев.
Третата мярка е свързана с въвеждането на ограничение на масовите мероприятия. Новото, което влиза в заповедта, е, че на закрити места капацитетът ще е 50% – или заемане на местата през една седалка.
Посещаването на магазините между 8,30 и 10,30 ч само от хора над 60-годишна възраст остава, но се обмисля да отпадне скоро, понеже „хората се научиха, влизайки в магазина, да спазват санитарно-хигиенните изисквания“. 
В България броят на заразените е 2889, а починалите са 167. 
„Час и нещо умувахме. Повишението на заболелите от коронавирус смятаме, че се дължи на Доспат, Сърница, с. Ясенец. Овладяваме ги, без да затваряме градовете, без да създаваме паника и страх и да затваряме производствата. Така трябва да продължи – с дисциплина, дистанция, дезинфекция. Нищо положително не се е случило, нищо различно отпреди месец или два няма, пандемията се увеличава. Радостният факт е, че и излекуваните се увеличават в условията на почти нормален начин на живот на културата, икономиката, бизнеса и всички останали“, заяви премиерът Бойко Борисов. По думите му най-важно е болниците да успеят да приемат заболелите и капацитетът им да не се запълва.              (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани