Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Курсанти изработиха компост за научен форум

[post-views]
Курсанти изработиха компост за научен форум

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

С ръчно изработени сапуни и екотор курсанти от двата факултета на Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ участваха в научен форум. Домакин на конференцията „Зелен пакт – бъдеще на Европа“ беше Шуменският факултет „Артилерия, ПВО и КИС“.

„Европейският съюз прие пакет от документи и предприе редица действия, наречени с обобщеното понятие „Европейски зелен пакт“. Вие сте бъдещето на България, но и на Европейския съюз. В тази си роля е много добре да станете част от процеса на формиране на собствените си мислене и действия“, каза при откриването на срещата началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов. „Много интересен е фактът, че тази инициатива тръгва от военна структура. Това означава, че всички се обединяват около идеята за подобряване на бъдещето и живота ни“, заяви почетният консул на Италия във Варна Антонио Таркуинио, който подари на университета диптих на Васил Левски и Гарибалди.

Две зелени работилници са действали в дните преди форума в двата факултета на Военния университет. Курсантите и студентите във Велико Търново са решили да проверят възможно ли е в домашни условия да бъдат изработени екологични сапуни, а колегите им в Шумен са се посветили на направата на компостер.

„Направихме сапуните в една от нашите лаборатории. Избрахме рецепта в интернет, която след това аз подобрих и сапуните ни станаха интересни, ароматни и бутикови“, коментира доц. д-р инж. Галина Иванова, преподавател в катедра „Защита на населението и инфраструктурата“ в НВУ, ръководител на работилницата. Сапуните са изработени от курсанти и студенти от две специалности в катедрата. Обучаемите са използвали няколко вида масла и ароматни смеси и сапуните им ухаят на ягода, мента и лавандула.

„Ние направихме компостер, защото в двора на факултета ни има достатъчно листна маса. Вместо да я изхвърляме, я събрахме и я превърнахме в екотор, която ще използваме за градинките във факултета”, сподели ръководителят на работилницата в Шуменския факултет доц. д-р инж. Марияна Тодорова.

Най-ново

Единична публикация

Избрани