Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„България на Олимп“ влезе в олимпийската съкровищница на НСА

[post-views]
„България на Олимп“ влезе в олимпийската съкровищница на НСА

За първи път енциклопедията бе представена пред студенти и преподаватели, а паметно копие от книгата е вече в ценната колекция

Книгата „България на Олимп“ влезе днес тържествено и завинаги в олимпийската съкровищница на НСА „Васил Левски“. Спортната енциклопедия бе представена пред студенти и преподаватели в Олимпийския образователен център на Академията, след което паметно копие бе поставено сред останалите ценни експонати на историческата сбирка. Авторите на книгата Владимир Памуков и Тодор Шабански и фотографът Бончук Андонов разказаха за многогодишната си работа по изданието, което е първото събрало цялата олимпийска история на България.

„Книгата съхранява за поколенията най-великите спортни мигове и личности, защото днес повече от всякога се нуждаем от позитивни примери, които да зареждат с енергия и оптимизъм,“ заяви Владимир Памуков, след което изтъкна и представянето на книгата пред българската спортна общественост, събрало преди няколко години за първи заедно 35 олимпийски шампиони и над 130 медалисти.

„Тази книга е най-малкото, с което можем да се отблагодарим на стотиците олимпийски герои, разнесли по света името и славата на България. За първи път събрахме на едно място всичко за това, как нашите олимпийски медалисти са стигнали до отличията, стъпили на почетната стълбичка, издигнали в своя чест знамето на най-високите пилони и донесли на сънародниците незабравими поводи за гордост и национално самочувствие,“ каза Тодор Шабански, като подчерта значението на събраната информация, която за първи път представя в най-малки подробности с резултати и данни пълната картина на пътя към отличията на всеки един от българските олимпийски медалисти.

„В изданието има снимки, които са изключително ценни за българската спортна история. Те отразяват един период, който за жалост едва ли някога ще се повтори като успехи и постижения на родните състезатели и треньори. Щастлив съм, че бях част от подобни радостни мигове и чрез моя обектив можех да ги споделя с милиони наши сънародници. Всичко това вече е съхранено със снимки, текстове и статистика в книгата,“ допълни доайенът на спортната фотаграфия у нас Бончук Андонов, след което разказа на младежите куриозна случка от първата си командировка като фоторепортер на Боровец.

В приветствието си към присъстващите ректорът на НСА проф. Красимир Петков изтъкна значението на подобни книги за издигане на националнато самочувствие благодарение успехите в олимпийските спортове. „Подобни издания са богатство, те са съкровищница на успехите на българския спорт,“ каза още ректорът.

Проф. Лозан Митев – основател и председател на Национална олимпийска академия, подчерта колко важно е да съхраним за поколенията спортната ни памет и връзката на тези събития с образователната мисия на Олимпийския център на НСА.

„С благодарност и респект към Олимпийския образователен център на Национална спортна академия „Васил Левски“ и с ангажираност към общата ни мисия: да не позволим великите мигове, личности и събития на българския спорт да минат покрай нас и да бъдат забравени,“ това послание отправиха авторите преди да сложат подписите си под паметния екземпляр на книгата.

След това те отговаряха с преподаватели и  студенти в непринудената дискусия на тема „Олимпийската памет на България като вдъхновение за идните поколения.“

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Антоанета Илиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани