Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отличие „Златен век” за проф. Красимир Спасов

[post-views]

Красимир Спасов е професор от 1999 г., води лекции по „Театрална режисура” и „Режисура за драматичен театър” в НАТФИЗ. Режисьор е на постановките: „Обърни се с гняв назад”; „Преди да пропее петела”; „Между два изстрела”; „Престъпление и наказание”; „А утрините тук са тихи”; „Полет над кукувиче гнездо”; „Четвърта-пета степен по скалата на Рихтер”; „Заровеното дете, там отзад”; „Есента на един следовател”; „Солунските съзаклятници”; „Когато разумът спи”; „Вуйчо Ваньо”; „Чайка”; „Последните”; „Васа Железнова”, „1910”; „Диктатура на съвестта”; „Старчето и стрелата”; „Драг и робът”; „Хеда Габлер”; „Нощта на трибадите”; „Стъклената менажерия”; „Двама на люлката”; „Емилия Галоти”; „И ни дай сенките” и др.

Министърът на културата Мартин Иванов връчи отличието „Златен век” с печат на Симеон Велики на големия български режисьор проф. Красимир Спасов. Най-високото отличие на Министерството на културата и почетната грамота бяха връчени за големия му принос в развитието на българската култура. На церемонията Красимира Филипова подчерта професионалното му майсторство и стил. Според нея режисьорският му почерк се отличава с прецизен анализ на текста, с умението да разказва – неща, които все по-рядко се срещат в театъра ни. Проф. Красимир Спасов трайно е свързан с театрите във Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и най-вече с Театър „Българска армия”.
Реализирал е десетки спектакли, между които Шекспировите „Много шум за нищо”, „Веселите Уиндзорки”, чеховите „Чайка” и „Иванов”, „Трамвай желание” и „Стъклената менажерия” от Тенеси Уилямс. Поставял е спектакли и в Санкт Петербург, Хавана, Рига, Битоля, Киев, Берлин, Лайпциг, Торун, Варшава. Проф. Спасов е и театрален педагог в НАТФИЗ.
Директорът на Театър „Българска армия” Мирослав Пашов, изтъкна, че легендарната постановка на режисьора по Шекспир „Много шум за нищо” се играе с феноменален успех вече цели 18 години в
Театъра на армията, а друг, не по-малко успешен негов спектакъл – „Колко е важно да бъдеш сериозен”, е на същата сцена вече 16 години.

Най-ново

Единична публикация

Избрани