Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Световни фотомайстори в Националната галерия

[post-views]

В Националната художествена галерия беше открита втората изложба от фестивала ФотоФабрика – “Човекът и неговите състояния”. Куратор от испанска страна е Хосе-Мария Диас Марото, а от българска – Фелия Барух. Експозицията представя избрани кадри от колекцията „Алкобендас” – една от най-богатите фотографски сбирки в Испания. За първи път у нас се показват 85 произведения от 47 емблематични за развитието на световната визуална култура автори.
Колекцията „Алкобендас” притежава кадри от всички носители на Националната награда за фотография на Испания. От създаването й през 1993 г., колекцията събира по няколко фотографии от един автор, за да бъде представен с най-значимите моменти в неговата кариера.
За първи път толкова голяма част от колекцията (фондът й е с над 800 единици от миналия век до днес), се показва извън Испания. Тя обхваща различни направления: портретна и пейзажна фотография, концептуални и експериментални изображения, репортажни документални кадри.
Селекцията включва неореалисти от средата на XX в. като Катала-Рока, Рамон Масатс, Ричард Тере; съвременни фотографии на Жоан Фонткуберта, Алберто Гарсия-Аликс, Пиер Гонор, Чема Мадос, Оука Лееле. Кристина Гарсия Родеро и Хосе Мануел Навиа се представят със снимки от испанския политически преход между 80-те и 90-те години.
У нас пристигат Кристина Гарсия Родеро, член на Магнум, която изучава и снима популярни и традиционни, религиозни и езически фестивали, и фотографът-сюрреалист Чема Мадос. Те ще изнесат в НХГ лекция със свободен достъп в сряда. Експозицията ще продължи до 17 октомври.

Най-ново

Единична публикация

Избрани