Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
„Викинг“ и „Бронко“

Шведската компания BAE Systems Hagglunds, част от британския международен холдинг BAE Systems, преди три години извади от производство Viking BVS10. Този шведски викинг е от най-новото поколение високоманеврени, универсални бронирани и въоръжени машини от амфибиен тип.  „Викингът” е въоръжен с картечници и гранатомети, с допълнителна броня за защита, включително от самоделни взривни устройства.

Warthog All Terrain Protected Mobility Vehicle

Viking BVS10 се произвежда с четири различни предназначения – за превозване на войски като логистично средство, като команден пункт и като линейка. Задвижва се от турбодизелов двигател с обем 5, 9 л, с мощност 250 к. с., разположен в предната от двете подвижни части, които се задвижват поотделно и се управляват независимо от хидравлична система. Предната част не влачи задната. И предната, и задната каюта са климатизирани. Предната събира 4 души, а задната – 8.

С този двигател машината може да се движи с 65 км/ч по шосе и с 25 км/ч по пресечен терен. Веригите му са от специална гума с ширина 62 см и затова „Викингът” може да преодолява меки терени, минаващи през пустиня, кал или сняг. По тази причина той се подвизава от Афганистан до Арктика. Освен че е добре брониран, конструкцията му е със заоблени ръбове, за да бъде по-невидим за радарите. На практика това е високопроходимо бронирано превозно средство тип амфибия, подходящо и за морската пехота при извършване на десанти. Общата му дължина е 7,55 м.  Предвижда се  Viking BVS10 да остане в експлоатация и след 2031 г. Швеция отдавна произвежда сдвоени бронирани машини от този тип и предишният вариант към 2017 г. е бил на въоръжение в 40 държави.

Най-новият Viking BVS10 разполага с по-мощен двигател, по-голям и по-бърз е от предишните и носи повече товар. Дизайнът на „Викинга” е модулен и дава възможност да се монтират различни надстройки на покрива, като стойки за оръжие, дистанционно управлявани оръжейни станции или инфрачервени камери с дисплеи за осигуряване на пълна ситуационна осведоменост на командира и екипажа. На него може да се монтират допълнителни бронирани плочи, които го защитават от бронебойни патрони или парчета от 152- мм снаряди, избухнали на 10 м разстояние. Разполага и с комплект за противоминна защита.

111-1

„Бронко“, известен още като „Глиган“, е британският братовчед на „Викинг“. Развива същите скорости, преодолява над 80 на сто от  неблагоприятните терени по света през блата, пустини, снежни пространства или водни прегради. Тежи 15 т, но е изключително маневрен и защитен. За 4 години в Афганистан е атакуван 30 пъти без нито един смъртен случай. Модулен е и може да се конфигурира в 4 варианта за различни цели – от поддръжка на бойни мисии на модерни въоръжени сили до логистика. Превозва до 16 души, включително водача и командира. Преминал е изпитания и в Арктическия кръг, и в пустинята на Обединените арабски емирства през зимата и лятото. Работи нормално при температури от минус 45 до плюс 49 градуса по Целзий. Носи до 5 т полезен товар. Подходящ за лесно пренасяне и бързо развръщане по суша, въздух и море. Дизайнът му е съобразен с товарните пространства на въздушните гиганти  C-130 и C-17.

Новата френска ракета

222-1

Европейският международен гигант MBDA, специализиран в производство на ракети и ракетни системи за отбраната, успешно представи новата ракета за сухопътните войски на Франция ММР.  Консорциумът произвежда ракети и ракетни системи за трите вида Въоръжени сили – Сухопътни войски, Военноморски и Военновъздушни сили. ММР може да се управлява и с дрон. Демонстрацията се провежда в Южна Франция и присъстващите виждат как ракетата поразява целта, намираща се извън визуалния й обхват. Това става с помощта на безпилотния летателен апарат  NX70.

Дронът е продукт на френската компания Novadem, която в последните десет години се специализира в разработка и производство на микродронове за армията, полицията и охранителните фирми.

Изстрелването се извършва след указване на целта от дрона, свързан с компютърния терминал на оръжието чрез радиосигнал. Дронът идентифицира, засича и прехвърля данните за целта към ММР, след което се осъществява точно попадение. Целта е танк на разстояние 4 км, много извън зоната на директна видимост. Ракетата тежи 15 кг, а в по-лек вариант – 11 кг, може да се монтира и върху бронирана машина. ММР е предназначена да поразява подвижни и стационарни цели, пробива бетон с дебелина до 2 м. Тръбата е дълга 1,3 м, с диаметър 14 см. На бойното поле се обслужва от двама души. Това е лека, лесно преносима оръжейна система от 5-о поколение, която се захранва от батерия или външен източник.

Многоцелевият микродрон NX70 издържа във въздуха до 45 мин и има работен обхват от 5 км. Освен идентифициране и указване на цели предава криптирани разузнавателни данни през деня и нощта, както и осигурява 3D картография.

Господарят на мисията

333-1

Господарят на мисията (Mission Master) е модулно, безпилотно, автономно, наземно превозно средство (A-UGV), проектирано и произведено от „Рейнметал“ – Канада. Тази умна осемколесна  машина има дължина 2, 95 м, ширина 1, 55 м и тегло 750 кг. Замислена на принципа „една платформа, различни мисии“, UGV може да се използва при високорискови разузнавателни операции, както и за незабавна доставка на картина на обстановката в реално време и повишаване на оперативната ефективност. Тъй като е модулна, може да служи за изпълнение на операции по ядрена, химическа и биологична защита, при медицинска евакуация, за пренасяне на товари и огнева поддръжка.

Може да се свърже с военната система „Аргус“ на BAE Sistems. „Аргус“ е модерна система за наблюдение, която използва множество мобилни камери, монтирани върху наземни или летателни средства, която дава възможност на потребителите да намират, идентифицират и проследяват всеки движещ се обект на площ от 25 кв. км.

Задвижва се от литиево-йонни батерии. Ако носи допълнително захранващо устройство, издържа до 7 дни. С товар 600 кг изминава 200 км. Може да тегли 2 т товар със скорост 30 км/ч.  UGV е въоръжена с малка система за залпов огън, с боеприпаси калибър 70 мм с обхват до 9 км.  Платформата е тествана и с картечница калибър 12,7 мм, може да бъде оборудвана и с 20 мм-оръдие или гранатомет с 40 мм-боеприпаси. Управлява се от един войник с електронно устройство.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани