Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

СФФ кани почитателите на документалното кино

[post-views]
СФФ кани почитателите на документалното кино

Четири български документални премиери представя 25-то издание на София Филм Фест. Традиционно фестивалът уважава интереса на зрителите си към документалното кино.

2_Doc_kinoPartzalev

„Преди края” на режисьорa Елдора Трайкова (оператор Емил Христов) спечели Голямата награда „Златен ритон” на Фестивала на българското документално и анимационно кино – Пловдив 2020. Историята е за наближаващия апокалипсис с последните дни на едно село. На негова територия са открити въглища, необходими за работата на няколко ТЕЦ-а в комплекса „Марица Изток”. Неколцината останали жители разказват за съдбата, която очаква селото, с гняв, безпомощност, примирение, но и с надежда.

Петя Накова (режисьор) и Катя Тричкова (продуцент) представят „Тихо наследство” – разказ за две приятелки от ученическите години и любовта на едната от тях, Таня, към глухите деца. Тя им отдава себе си като преподавател в специалния образователен център за хора с нарушен слух. Но когато самата тя трябва да се лекува в чужбина, центъра и грижата за по-малката си сестра поема 20-годишната й дъщеря. Кати и майка й са заедно в превратностите на съдбата.

Филм портрет за съдбата на любимеца на публиката Георги Парцалев, преплетена с тази на Сатиричния театър и на българското кино представя Валентина Фиданова (режисьор) и Христо Христов (продуцент). „Парцалев” разказва как при социализма различната сексуална ориентация е преграда пред официалните награди и публично признание.

„Съдбата на скитника” на Ана Китанова е първият филм на режисьорката, но втори след дипломния й късометражен „Жената от фара”. Той е за историята на 75-годишния Пави (Павел Йосифов), който живее в къщичка от кал в гората. Без вода и ток той чете и пише на свещи и мечтае да издаде свой разказ и да бъде признат за писател…

Най-ново

Единична публикация

Избрани