Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Само Stars and Stripes конкурира Българска армия

[post-views]
Само Stars and Stripes конкурира Българска армия

Армейският вестник на САЩ излиза за първи път по време на Гражданската война.

В. „Българска армия” отбеляза юбилей – 130 години. Той е приемник на в. „Военни известия”, чийто първи брой излиза на 14 февруари 1892 г. Предшественици на в. „Българска армия” през годините са и вестниците „Народна отбрана”, а също и „Народна войска”, чийто първи брой излиза на 14 септември 1944 г., както и в. „Народна армия”, преименуван на 27 май 1992 г. на в. „Българска армия”. Подобна е практиката и в другите страни от НАТО, където министерствата на отбраната поддържат свои периодични издания. „Българска армия“ е най-старият институционален военен вестник в Европа, а в света по-стар е само американският вестник „Звезди и нашивки“ (Stars and Stripes), който започва да излиза по време на Гражданската война, но в неговата история има големи интервали на прекъсване. Нашият военен вестник никога не е спирал за голям период от време.

Stars and Stripes съществува, за да предоставя независими новини и информация на американската военна общност и техните семейства, включително цивилни лица на активна служба. Това е уникално новинарско издание, което има гарантирани привилегии от Първата поправка за свободата на словото, които са обект на надзор от Конгреса.

Stars and Stripes се издава вестник непрекъснато след Втората световна война. Съдържанието за първи път стана достъпно онлайн през 1999 г. Днес Stars and Stripes функционира като мултимедийна новинарска система.

Първото хартиено издание, наречено Stars and Stripes, е произведено от войниците на Съюза по време на Гражданската война през 1861 г. Използват се съоръженията на заловена полева печатница за вестници в Блумфийлд – Мисури, като се печата само една страница. Този вестник се появява на бял свят едва четири пъти.

Stars and Stripes се възражда през Първата световна война. Тогава вестникът отново се появява с уникално съдържание, като се публикуват дори стихотворения, написани от военнослужещи. Има също карикатури, информация за това, как да осиновите сираче от войната, вестникът публикува и платени реклами от компании като Burberrys, American Express, Perrier и Waterman’s.

Първото издание се появява на 8 февруари 1918 г. в Париж. Седмичникът е произведен от изцяло военен щаб, за да обслужва момчетата от американските експедиционни сили под командването на генерал Джон Пършинг.

Някои от служителите му по-късно стават известни журналисти, включително Харолд Рос, който основава списание The New Yorker, и лейтенант Грантланд Райс, който става първият известен спортен писател в страната.

Вестникът престава да печата след края на войната, когато никой не си представя друг конфликт от такъв мащаб. Едва две десетилетия по-късно Европа е въвлечена във Втора световна война и на 18 април 1942 г. Stars and Stripes имат своя втори ренесанс. Малка група военнослужещи пускат четири страници седмично издание в печатница в Лондон. Работейки в много тесни помещения, предприемчивата група бързо си създава вярна публика.

Всяко копие се продава само за два английски пенса, или около 5 цента, и много бързо вестникът започва да излиза на осем страници и се печата всеки ден.

По време на Втората световна война Stars and Stripes публикува до 32 отделни издания, като страниците достигат до 24 на брой. Първото издание на Stars and Stripes, публикувано по време на Втората световна война, включва интервю с генерал Джордж Маршал, началник-щаб на армията. Маршал цитира генерал Джон Пършинг, командир на американските експедиционни сили от Първата световна война, който вярва, че военният вестник е бил основен фактор за поддържане на морала във войските.

Вестникът винаги е бил изцяло за и от войника. Издаването на вестника в разгара на войната е подвиг и служителите винаги са в движение, създавайки информационен продукт, който е възможно най-близо до фронта. Вестникът е търсен и тиражът в крайна сметка достига над 1,2 млн. Генерал Дуайт Д. Айзенхауер, върховен главнокомандващ на съюзниците,  защитава изданието срещу всякакви оплаквания и протести, които понякога съществуват.

Втората световна война приключва, но издателите не са готови да спрат вестника. В крайна сметка Stars and Stripes получава инструкция да продължи да публикува, докато американските войски остават в чужбина.

Много промени настъпват след 1942 г., но мисията за предоставяне на независими новини и информация на военната общност продължава да бъде основната цел.

Когато военновременните военни служители на вестника започват да се връщат в САЩ, започват да ги заменят с цивилен персонал на пълен работен ден от професионални журналисти и вестникарски бизнесмени, допълнени от малък контингент военни журналисти и мениджъри.

Винаги на мястото на събитието

Репортери и фотографи на военния вестник се присъединяват към американските войски на терен по време на конфликтите в Корея и Виетнам. През 90-те години на миналия век екип на Stars and Stripes е на най-горещите точки по света. Вестникът създава бюро за Близкия изток за проследяване на войната и тиражът му почти се удвоява само за седмици.

Когато американските войски са разположени в Босна през 1995 г., Stars and Stripes е там, за да ги поздрави. От самото начало на войната в Афганистан репортерите на Stars and Stripes са на място, за да докладват от първа ръка. По време на войната в Ирак екипи на Stars and Stripes са вградени във военни части, както и на кораби на ВМС в региона.

През 2012 г. Stars and Stripes започва да предлага  приложения за смартфони и днес има универсални приложения за iOS и Android, които работят еднакво добре на телефони и таблети. Всеки ден общата средна дневна аудитория за новини и информация от Stars and Stripes може да надхвърли 1,4 млн. Съдържанието включва истории, подадени от репортери на Stars and Stripes и други уважавани източници като Associated Press, McClatchy, Scripps Howard и Washington Post.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани