Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Минно поле в небето

Системата за микровълново прехващане на дронове МОРФИУС е базирана на безпилотния летателен апарат АЛТИУС и на практика е дрон, който се изстрелва от тръба. Предимството на тази антидронова система е, че прехваща враждебни дронове неочаквано и далеч преди навлизането им в обхвата за реакция на системата за ПВО. Местоположението на дрона не може да се предвиди като в минно поле.

Откриването и унищожаването на безпилотни летателни системи (UAS) е все по-голямо предизвикателство за въоръжените сили по цял свят. Способите за елиминирането им са най-различни – кинетични, микровълнови, лазерни.
МОРФИУС е създаден в САЩ, снабден е с мощен микровълнов излъчвател, способен да унищожава и рояци дронове в небето.
Това е дрон за многократна употреба, тежи по-малко от 30 кг и се побира в тръба с диаметър 15 см. Дължината му е 1,02 м, има размах на крилата 2,54 м. Може да се изстрелва от наземни транспортни средства и станции или от самолети. Крейсерската му скорост е 110 км/ч, обхватът 440 км, издържа във въздуха 4 ч. Подобно на много други антидронови системи МОРФИУС е проектиран да работи като част от слоеста защита в рамките на днешните и бъдещите системи за командване и контрол.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани