Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Homo Compatiens (Състрадаващият човек)

[post-views]
Homo Compatiens (Състрадаващият човек)

В глобализирания свят няма локални конфликти, революции и проблеми: мъката на всекиго е мъка на всички

„Синдромът на листопада” или Homo Compatiens на издателство „Колибри” е книга, която ни среща с авторката си, когато тя вече не е сред нас. Преди половин година в Крематорск руска ракета слага край на живота й.

Виктория Амелина, родена през 1986 г., е украинска писателка, автор на два романа и една книга за деца. За първия си роман „Синдромът на листопада” е номинирана за Наградата за литература на Европейския съюз за 2019 г. Лауреат е и на литературната награда „Джоузеф Конрад”. Завършила е компютърни науки и 13 години работи в областта на високите технологии, преди да посвети цялото си време на литературата. От 2022 г. тя е част от журналистически екип, наречен „Хрътки на истината”, който документира военните престъпления, извършени от руските окупатори. Тя записва разказите на много жени и деца за войната. Смъртоносно ранена от изстреляна от руската армия ракета, 37-годишната писателка загива.

Приятелите й подготвят записаните интервюта и те ще бъдат публикувани на Запад. Засега ние имаме само тази книга на Виктория за Костя, обикновен украинец, който в началото на романа е 11-годишно дете, което губи родителите си и отива в дом за деца сираци. И там открива дарбата си да съпреживява болката на другите. С времето усъвършенства тази дарба или проклятие, както той понякога я нарича. Остро социален и дори политически роман – за емпатията, която е и физическо качество. Политиката и протестите на Майдана слабо го интересуват. Но подзаглавието на романа Homo Compatiens – човекът, който състрадава, подсказва: главният герой няма да може да остане в зоната си на комфорт. Той ще преживее далечни войни и революции като свои, за да се върне накрая към революцията в Украйна и да направи своя избор: съчувствието, което те подтиква да действаш, е единственото, което оправдава самото съществуване на съчувствието, осъзнал, че в нашия глобализиран свят няма и не може да има локални конфликти, локални проблеми, локални революции и че мъката на всекиго е мъката на всички. 

Милко Божков – талант и на платно, и на принт

Живописецът и график Милко Божков представя юбилейна изложба в софийската галерия „Арте”. Там излага от почти 2 десетилетия. А един от най-ярките ни художници от още повече години живее и твори в търновско село. Този път премиерт има и луксозен каталог с творби на Милко Божков, някои още от ученическите му години, издаден от Методи Петриков и от поета Борис Христов, приятел от години на художника. „Не трябва да зачеркваш миналото си, във всякакъв смисъл, казва художникът, дори картините, които не са се получили както трябва, са част от твоята история, от пътя, който си изминал.” А неговите картини са разпознаваеми и винаги извън статуквото. Но художникът не се приема за бунтар.

Макар винаги да прави нови неща, които не е опитвал. Любопитно е, че той „доработва” и така-„доразказва” старите си творби чрез нова техника и за самия него: върху Giclée принт, отпечатък (на художествени произведения или фотографии) Божков дорисува с маслен пастел, акрилни бои, акварел, цветни моливи, туш. Така и за по-скромна сума си позволяваш да купиш принт на харесаната картина.

Предколедно

Официалното начало на Новогодишния музикален фестивал в НДК поставя на 13 декември операта мюзикъл „Калас и Онасис” с автор Христос Папагеоргиу, който живее и работи в Ню Йорк. Спектакълът е с участието на балета и оркестъра на Държавна опера – Варна. Хореографията вплита елементите от танго и гръцко сиртаки.

На 12.12 в „Топлоцентрала” в София авторски музикален спектакъл „Моят глас” прави Камелия Тодорова. А на 15 и 16.12 в зала 1 на НДК са първите два концерта от новото турне на Лили Иванова.

Коледното турне на Васил Петров „Бяла Коледа” заедно с оркестър „Симфониета” – Враца, продължава в Пловдив (12), Сливен (13), Ямбол (14), Кюстендил (15), Кърджали (16) и Добрич (17) декември. Участват и цигуларката Зорница Иларионова, „Йордан Топовски джаз трио” и др.

Предстоящо

На 9.12 от 18 ч. във Военноморския клуб (ВМК) – Варна:  „Чудеса по Коледа” – продукция на студио „Палас”.

На 10.12 от 10 ч. във Военния клуб (ВК) – Лом: представяне на книгата за Кръстьо Пишурка „Сплетител на бунтовния дух” от автора Юлий Йорданов.

На 10.12 от 11 ч. ВК – Плевен отбелязва Ден на признателност на гражданите на Плевен към загиналите за неговото освобождение.

На 11.12 от 10 ч. ВК – Ямбол: изложба на коледни и новогодишни картички.

На 11.12 от 16.30 ч. във ВК – Гоце Делчев: отбелязване  Международния ден за правата на човека.

На 11.12 от 10 ч. ВК – Харманли: отбелязване на 179 г. от рождението на капитан Петко Войвода, подреждане на кът със снимки и материали, посветен на живота и делото на легендарния тракийски войвода.

На 12.12 от11 ч. ВК – Плевен:  Отбелязване на годишнина от Плевенската епопея, чрез прожекция на документалния филм: „Страшните ракети”. Представяне на брошурата за спасените бойни знамена – светини на България, информацията за която е събрана и отпечатана от СОСЗР.

На 12.12 от 18 ч. ВК – Благоевград: Коледен концерт с участието на творчески формации при ВК.

12.12 от 17 ч. ВК – Царево: тематична вечер, посветена на 179 г. от рождението на Капитан Петко войвода.

12.12 от 18.00 ч. ВК – Пловдив: Коледен концерт с участието на състави при ВК.

На 12.12 от 17 ч. ВК – Смолян: Благотворителен Коледен концерт „От деца за деца” с участието на школи при ВК, ОДЗ „Зорница”, съвместно с фондация „Искам бебе”.

На 14.12 от 10 ч. ВК – Казанлък: годишно събрание на Дружество „Военноинвалиди и военнопострадали”.

На 14.12 от 18 ч. ВК-Пловдив: Благотворителен концерт – спектакъл на „Ера – балет”.

На 14.12 от 17 ч. ВК – Карлово: съвещание на управителния съвет на Общинска организация на СОСЗР „Васил Левски”. На 15.12 от 9 ч. ВК – Ловеч: месечно обзорно авторско радиопредаване „Българската армия – история, настояще и бъдеще” на Николай Василев, радио „Ловеч”.

На 15.12 от 18 ч. ВК – Лом: Благотворителен Коледен офицерски бал.

На 15.12 от 17.30 ч. ВМК – Созопол: Коледно-Новогодишна кулинарна изложба с участието на СОСЗР и клуб „Българка” и изложба на картички и играчки, изработени от ученици от СУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

На 15.12 от 18 ч. ВК – Казанлък: Коледен концерт на ВГТПП „Ехо” при ВК.

До 10 декември, включително, е отворен Международният панаир на книгата в НДК: прекрасна възможност да се купи коледен подарък. Над 100 000 заглавия и 170 издателства са представени на 50-ото изложение. Панаирът е сред 5-те най-стари книжни базари на книгата в Европа. Годишната награда „Златен лъв” за „Най-добър издателски проект” получи издателство „Изток-Запад” за книгата „Острови” на Лиляна Дворянова и Емилия Дворянова, а за „Издателски проект с най-голяма обществена значимост” – издателство „Сиела” за романа „Рана” на Захари Карабашлиев.

В зала „България” довечера, на 8 декември, звездни солисти представят концертната премиера на новия албум „Български оперни гласове”. Пеят сопраното Александрина Пендачанска, тенорът Иван Момиров, басът Деян Вачков и баритонът Кирил Манолов с диригент Григор Паликаров. В представянето на компактдиска на БНР участват Симфоничният оркестър, Смесеният хор и Детският хор на БНР. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани